متن سخنان جناب آقای دکتر شهیدزاده رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل محترم بانک در نشست خبری

اهالی فرهنگ و رسانه آینۀ تمام‌قد مسئولان و بازوی مدیران جمهوری اسلامی ایران برای به ثمر نشستن خدمات مدیران دولت و نظام به ملت شریف ایران هستند؛ باشد که با دمیدن روح امید در مردم، باعث استحکام و قوت‌بخشی به ارکان نظام شویم. همچنین امیدوار هستم همواره بتوانیم با الهام از آموزه‌های انقلاب و دهۀ مبارک فجر منشای اثرات و خدمات ارزشمند و خوبی برای مردم عزیزمان باشیم.

بانک کشاورزی به‌عنوان یک بانک تخصصی، تنها بانکی است که خدمات خود را به‌صورت ویژه به بخش کشاورزی ارائه می‌دهد و تمام تلاش خود را به کار بسته تا بتواند بهترین و کارآمدترین خدمات و سرویس‌های بانکی را به جامعه کشاورزی ایران ارائه کند. در این شرایط و در بازار به‌شدت رقابتی بانکداری با تمام قدرت حرکت کرده و با سایر بانک‌های تجاری خصوصی و دولتی برای جذب سپرده‌های مردمی در رقابت است تا بتواند این منابع را جمع‌آوری کرده و به‌سوی بخش‌های مختلف کشاورزی هدایت کند؛ به‌عبارت‌ دیگر بانک کشاورزی تلاش دارد منابع مالی و سپرده‌های بانکی را از سطح شهرهای بزرگ جمع‌آوری کرده و به سمت روستاها که مرکز فعالیت‌های بخش کشاورزی هستند، هدایت کند. بانک کشاورزی منابع مالی را با قواعد و ضوابط بانک مرکزی و در چارچوب‌های این بانک جمع‌آوری کرده و با همان چارچوب‌ها به تولیدکنندگان و فعالان بخش کشاورزی می‌رساند.

یکی از مهم‌ترین اموری که سال ۹۵ در دستور کار بانک کشاورزی بوده، حمایت از بنگاه‌های خرد، کوچک و متوسط است که این سیاست از راهبردی‌ترین و اساسی‌ترین محورهای اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود. همان‌طور که مستحضر هستید مقام معظم رهبری سال ۹۵ را به نام سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام‌گذاری کردند؛ بانک کشاورزی به‌منظور تحقق اهداف و محورهای اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی سیاست‌ها و راهبردهای خود را در این مسیر تنظیم کرد و یکی از مهم‌ترین محورهای آن حمایت از بنگاه‌های خرد، کوچک و متوسط بود. بانک کشاورزی برنامه‌های خود برای حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط و فعال کردن ظرفیت‌های خاموش و پتانسیل‌های راکد بخش کشاورزی را به وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و امور اقتصادی و دارایی و ستاد اقتصاد مقاومتی ارائه کرد.

پس از آن کار اجرایی و عملیاتی در حوزۀ حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط بخش کشاورزی را به‌سرعت در دستور کار قرار داد و با توانی مضاعف در این زمینه کار کرد. درنتیجه توانست رتبۀ برتر در این زمینه را بین سیستم بانکی کشور کسب کند. بنا بر گزارشی که وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در مورد عملکرد سیستم بانکی در حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط ارائه کرد، بانک کشاورزی رتبۀ برتر را در این زمینه را کسب کرده است. بانک کشاورزی بالاترین میزان پرداخت و همچنین بالاترین تعداد طرح‌های بنگاه‌های کوچک و متوسط را مورد پوشش قرار داده است. چنانکه این بانک در سال ۹۵ توانست ۵ برابر تکلیفی که برای آن مشخص شده بود، تامین مالی کرده و منابع مالی به بنگاه‌های کوچک و متوسط بخش کشاورزی پرداخت کند.

دومین اقدام اجرایی بانک کشاورزی فعالیت در حوزۀ بهره‌وری منابع آب بوده است. در این رابطه توسعۀ گلخانه‌ها و پرورش ماهی در قفس در دستور کار بانک کشاورزی قرار گرفت و این بانک هم‌جهت با وزارت جهاد کشاورزی به‌منظور حمایت از توسعۀ گلخانه‌ها طی سال ۹۵ تا بهمن‌ماه همین سال توانست یک هزار و 400 پروندۀ توسعۀ گلخانه‌ای را مصوب کند. این نشان‌دهندۀ این است که بانک کشاورزی توانست ۱۰۰ درصد پروژه‌های مدنظر وزارت جهاد کشاورزی در زمینۀ توسعۀ گلخانه‌ها را تامین مالی کند.

پرورش ماهی در قفس از دیگر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برای کاهش هزینه‌های تولید و بهره‌وری منابع آب و تولید پروتئین ارزان‌قیمت است. در این رابطه حمایت مالی و تامین مالی پروژه‌های پرورش ماهی در قفس نیز در اولویت و دستور کار بانک کشاورزی بوده است. در این زمینه بانک کشاورزی توانسته است ۱۰ هزار هکتار پروندۀ پرورش ماهی در قفس را برای پرداخت منابع مالی مصوب کند و ۱۰ هزار هکتار نیز در دست بررسی برای پرداخت منابع مالی قرار دارد.

از دیگر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که مورد تایید و تاکید وزیر جهاد کشاورزی بود توسعۀ مکانیزاسیون در بخش کشاورزی است. همان‌طور که مستحضر هستید استفاده از ادوات و ابزارآلات توسعه‌یافته در بخش کشاورزی به‌منظور کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری تولید در دستور کار دولت تدبیر و امید بوده است. در این رابطه بانک کشاورزی طی تعامل و همکاری با وزارت جهاد کشاورزی دستاوردهای بسیار خوبی داشته است. چنانکه این بانک در سال ۹۵ بالغ‌بر 7 هزار میلیارد ریال برای خرید ادوات کشاورزی پرداخت کرده است. با پرداخت بیش از 7 هزار میلیارد ریال تسهیلات خرید تراکتور، کمباین و ادوات کشاورزی، ضریب مکانیزاسیون این بخش از 0.9 اسب بخار بر هکتار در ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید اکنون به 1.6 اسب بخار بر هکتار رسیده و همچنین تعهدات توسعۀ مکانیزاسیون در کشت برنج 100 درصد انجام شده است.

طی بخشنامه‌ای که در بانک مصوب کرده و به تمام مدیریت‌ها ابلاغ شد، در سه بخش مکانیزاسیون، توسعۀ گلخانه‌ها و پرورش ماهی در قفس عنوان شده که هیچ محدودیت و سقفی در پرداخت تسهیلات به این سه زمینه نداریم و هر آنچه تقاضای دریافت تسهیلات در این سه بخش داشته باشیم آن را پاسخ مثبت داده و تامین مالی می‌کنیم. چنین رویکردی ناشی از همراهی و همگامی تمام و کمال بانک کشاورزی با اقتصاد مقاومتی است.

طرح احیای اراضی خوزستان، ایلام و سیستان و بلوچستان با منابع مالی صندوق توسعۀ ملی از سوی بانک کشاورزی در دست اجراست که تبعات مثبت و ماندگار زیادی را در این استان‌ها به همراه خواهد داشت. از دیگر اقدام‌های ماندگار بانک کشاورزی در سال ۹۵ عاملیت در پروژۀ آب‌رسانی به روستاهای کشور است. بانک کشاورزی به‌عنوان عامل این پروژه حضور داشته و هدف از اجرای آن تامین آب آشامیدنی برای تمام روستاهای کشور است.

اما دیگر اقدام برجسته و شاخص بانک کشاورزی در سال ۱۳۹۵ خرید تضمینی گندم بود که رئیس‌جمهور و مدیران عالی دولت بارها و بارها به آن اشاره کردند. دولت تدبیر و امید با عاملیت بانک کشاورزی در سال ۹۵ توانست بیش از ۱۱ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کند. برای خرید تضمینی این میزان گندم نیاز به ۱۴۷ هزار میلیارد ریال منابع مالی بود. این در حالی است که در بودجه سال ۹۵ تنها ۵۰ هزار میلیارد ریال از این رقم پیش‌بینی شده بود. درنتیجه بانک کشاورزی با حمایت و همراهی دولت و بانک مرکزی اقدام‌های موثری را برای تامین مالی خرید تضمینی گندم در سال ۹۵ انجام داد و توانست تمام مطالبات گندم‌کاران برای خرید این ۱۱ میلیون تن گندم را پرداخت کند.

ازجمله مهم‌ترین اقدام‌هایی که در این زمینه انجام شد تامین مالی ۴۰ هزار میلیارد ریالی منابع مالی از طریق بازار سرمایه بود که با انتشار اوراق سلف موازی تامین شد و در اختیار بخش کشاورزی قرار گرفت. در کل تاریخ بانک کشاورزی، در نظام بانکی و بازار سرمایه بی‌سابقه بود که منابعی در این حجم از بازار سرمایه جمع‌آوری شده و در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد. با این اقدام‌ها بانک کشاورزی توانست منابع مورد نیاز خرید تضمینی گندم را تامین کرده و این مبلغ را در اختیار کشاورزان و گندم‌کاران قرار دهد تا از بابت دیرکرد پرداخت خسران و خسارتی به ایشان وارد نشود. در این زمینه ضرورت دارد تقدیر و تشکر ویژه خود را از دکتر نوبخت معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه داشته باشم که با تمام توان از بانک کشاورزی حمایت و پشتیبانی کرد تا بانک کشاورزی بتواند این امر خطیر را به سرانجام برساند.

کمیتۀ برنامه‌ها و اقدام‌های پس از برجام در بانک کشاورزی تشکیل شده و در این کمیته‌ها روند حرکتی بانک در فضای بین‌المللی پس از تحریم، ترسیم شد. همان ابتدا با چهرۀ روشن بانک کشاورزی در فضای بین‌المللی حدود 40 بانک و موسسۀ مالی بین‌المللی به‌صورت مستقیم وارد با بانک وارد مذاکره شده و وعدۀ افتتاح حساب و توسعۀ همکاری پولی و مالی را دادند. بانک کشاورزی برای ادامه‌دار شدن این حرکت‌ها و تعاملات، به سمت مثبت شدن تراز مالی بانک و سودآور بودن به‌عنوان یک بانکدار واقعی رفت. البته این نکته را هم مدنظر داشت که باید خود را به دانش روز تعاملات مالی بین‌المللی مجهز کند.

بانک کشاورزی همچنین با استفاده از تجارب ارزشمند خود در بخش بانکداری بین‌الملل و دیدگاه مثبتی که بین بانک‌های بین‌المللی ایجاد کرده است توانست بلافاصله پس از لغو تحریم‌ها و آغاز اجرای برجام، روابط کارگزاری خود را با بانک‌های اروپایی گسترش دهد، به‌نحوی که مذاکره با 145 بانک خارجی، ایجاد ارتباط سوئیفتی با 90 بانک خارجی، برقراری روابط کارگزاری با 70 بانک معتبر ازجمله بانک‌های کشورهای آلمان، سوئیس، فرانسه، انگلیس و ایتالیا، پرداخت بیش از 3 میلیارد دلار اعتبارات اسنادی برای حمایت از واردکنندگان نهاده‌های کشاورزی، مواد اولیه دارویی و صنعتی، اجرای یوزانس سه‌ساله برای واحدهای تولیدی کشاورزی و عاملیت ارزی صندوق توسعۀ ملی به میزان 500 میلیون دلار ازجمله موفقیت‌های این بانک در این بخش بود.

بانک کشاورزی در کنار این اقدام‌های کلان به تک‌تک بخش‌های جامعۀ مشتریان خود نیز توجه ویژه داشته و برنامه‌های متعددی را برای آنها تدارک دیده است. ازجمله خدمات بانک کشاورزی در این زمینه، راه‌اندازی سامانۀ ویژۀ نابینایان برای اولین بار در سیستم بانکی است. این سامانه ذیل خدمات متنوع بانک کشاورزی در حوزۀ بانکداری الکترونیک طراحی و اجرا شده است. این سامانه که برای نخستین بار در بانک کشاورزی طراحی و اجرا شده است به مشتریان نابینای بانک کمک می‌کند بدون نیاز به همراه بتوانند از خدمات بانکداری الکترونیکی بانک کشاورزی استفاده کنند. بانکداری الکترونیکی بانک کشاورزی و CORE BANKING  از افتخارات این بانک است که ازجمله دیگر اقدام‌ها در این زمینه باید به راه‌اندازی سامانۀ ویژۀ ایثارگران و خرید گندم مازاد کشاورزان، خدمت جدید تله‌پرداز، کارت اعتباری مرابحه و نهاده‌های کشاورزی، امکاناتCRM   و راه‌اندازی نسخۀ جدید نرم‌افزار مهرگستر در این بانک اشاره کرد که با هدف به حداقل رساندن نیاز مشتریان به حضور در شعب بانک انجام شده است.

با حمایت بی‌سابقۀ دولت و مجلس و از محل تبصرۀ 35 قانون بودجه، افزایش سرمایۀ بانک کشاورزی تا سقف 38 هزار میلیارد ریال مورد تصویب قرار گرفته است که پس از ثبت، بیشترین میزان کفایت سرمایه در طول تاریخ نظام بانکی کشور را برای بانک کشاورزی رقم خواهد زد. این امر علاوه بر افزایش توان پرداخت تسهیلات و حمایت از تولیدکنندگان، قدرت امتیازگیری ما از نظام بانکی بین‌المللی را برای دریافت فاینانس، ریفاینانس و یوزانس بسیار افزایش خواهد داد. همچنین با عنایت دولت و مجلس محترم و از محل تبصرۀ 28 قانون بودجۀ سال 95 نیز مبلغ 30 هزار میلیارد ریال افزایش سرمایه برای بانک کشاورزی در حال تصویب است.

بانک کشاورزی پس از برجام در حمایت از صادرات پسته، کشمش و زعفران با کمک صندوق توسعۀ ملی، منابع ارزان‌قیمت در اختیار صادرکنندگان قرار داده است، تعاملات مثبتی با کشور روسیه داشته و همچنین با مشارکت بانک‌های توسعۀ صادرات و توسعۀ تعاون با راه‌اندازی شرکت گسترش تجارت برنا از صادرات محصولات کشاورزی در سطح وسیع حمایت کرده است. امید است با حمایت از صادرات، تولیدکنندگان را به تولید استاندارد محصولات کشاورزی ترغیب کنیم.

فروش اوراق مرابحه و جذب منابع از بازار سرمایه، چابک‌سازی و استفاده از پتانسیل بخش خصوصی به‌ویژه کارخانه‌های آرد و تامین منابع از محل صادرات گندم ازجمله پیشنهاد‌های ما برای پیش‌بینی تامین اعتبار برای خرید تضمینی گندم در سال است. 

ارسال نظرات

نام
ایمیل
وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.
قالب دلخواه شما