باید پیشرو باشیم
سخن خودم رو با یک بیت شعر آغاز میکنم:
«ما زنده به آنیم که آرام نگیریم؛ موجیم که آسودگی ما عدم ماست»
ما نمیتوانیم ساکت بنشینیم، ساکن بمانیم و به وضع موجود راضی باشیم. اگر لحظهای به وضع موجودمان عادت کنیم، بدانید مرگمان فرا رسیده است. دوست دارم وقتی وارد یک استان میشوم به دیدن دوستان در شعب بروم و صحبتهای روسا و همکاران را گوش دهم. واقعا وقتی یکی از روسای شعب عنوان میکند که شعبه من از فلان شعبه بهتر است، دلگیر میشوم، زیرا شعبه خودش را با یک شعبه ضعیفتر مقایسه میکند. زمانی مقایسه کردن خوب است که برنامه و هدف همه شما بزرگ باشد. بنابراین خواهشم این است که هیچ وقت از وضع موجود راضی نباشید.
از نظر من همه همکاران در بانک کشاورزی فرهیخته و بهترین هستند، چراکه ما سرآمد بانکهای دیگر هستیم. من از روی تعصب درباره بانکمان صحبت نمیکنم، زیرا در واحدها، سازمانها و بانکهای خصوصی فعال بودهام. در بانکهای خصوصی وقتی به دنبال جذب نیروی قابل اعتماد و اتکا بودیم، سعی میکردیم همکاران بازنشسته بانک کشاورزی را جذب کنیم.
همکاران بازنشسته بانک کشاورزی در بانکهای دیگر شکوفا میشوند. چه اتفاقی افتاده است که شما نمیتوانید در بانک خودتان با بهترین امکانات، پتانسیلها، برنامهها و نرم افزارهایی که دارید، برتر باشید. بهنظرم باید آسیبشناسی شود و ببینیم اشکال کجاست. آیا باید فرآیند صدور مجوزها اصلاح شود؟ بررسی کنید و پیشنهاد بدهید. باید این تفکر نهادینه شود که بانک کشاورزی یک سازمان یادگیرنده است و همه باید از یکدیگر آموخته و به هم آموزش دهیم.
فکر نکنید که ما در آسمانیم و شما در زمین و باید از آسمان به زمین ببارد. ما همه در یک ارتفاع هستیم و هر کس بنا بر مقتضیات زندگی و شرایط جغرافیایی در جایی قرار گرفته است که باید متناسب با آن فکر کرده و نیازهای جامعه کشاورزی را بررسی کند.
همان گونه که بانکها در عرصه اقتصادی جهان میتوانند متناسب با پیشرفتهای جوامع بشری بر سبک زندگی مردم اثر بگذارند، بانک کشاورزی هم تا کنون توانسته است این نقش خود را ایفا کند. بانک کشاورزی ۲۰سال گذشته را با اکنون مقایسه کنید. امکانات مجازی و اینترنتی را بانک کشاورزی به روستاها برده است و تنها بانکی است که با بانکداری جامع الکترونیکیاش بهعنوان یک بانک موثر، پیشرو و برتر بر سبک زندگی مردم تاثیر گذاشته است. اکنون هم باید پیشرو بوده و نیاز آینده جامعهمان را بدانیم و خودمان را برای آن آماده کنیم. خوشبختانه طرح سامانه جامع بانکداری خرد بانک کشاورزی توانسته است مشکلات مشتریانی که زیر ۲۰میلیون تومان از ما تسهیلات میگیرند را تا ۹۰ درصد حل کند. البته درصدد آن هستیم که این تسهیلات به شکل اینترنتی و بدون حضور در بانک یا با کمترین حضور به حساب مشتری واریز شود. این تدابیر محصول تفکرات خود شماست و کسی از بیرون بانک آن را پیشنهاد نداده است. این محصول همین هم اندیشی هاست و از دل همین جلسات برآمده است. رسیدن به تدابیر این چنینی حاصل طرح مشکلات و کارشناسی دقیق آن هاست.
جنس کسب و کار ما طوری است که هم معیشت دیگران و هم معیشت خودمان را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر در تجهیز منابع موفق نباشیم، نمیتوانیم به دیگران تسهیلات پرداخت کنیم، اما در صورت تامین منابع، هم دیگران را تجهیز کرده و هم برای بانک درآمد ایجاد میکنیم. ضمن اینکه رشد سود بانک، برتری بانک و درخشش نام آن را به همراه خواهد داشت.
دولت منابعی که در بانک مرکزی وجود دارد را از محل سپرده قانونی کل بانکها میگیرد و دلیلش آن است که میخواهد نرخ تورم را کنترل کند. از این رو برداشت از این پول خلاف سیاست دولت است، یعنی هم به اقتصاد ضربه میزنیم و هم بهعنوان یک بانکدار خلاقیت جذب منابع را از دست میدهیم.
ما باید برای تجهیز منابع فکر کنیم و خلاقیت داشته باشیم. اگر زمانی اشکالی به وجود آید، بانک مرکزی به کمکمان میآید، اما بعد از مدتی باید تسویه کنیم. این پول برای روزهای مباداست، نه برای زمانی که خودمان توانایی تجهیز منابعمان را داریم.
وظیفه ما اجرای سیاست دولت و کارمان تامین منابع تولید است. باید تورم را پایین بیاوریم و اگر منابع تولید را از بانک مرکزی تامین کنیم، از اصل خارج شدهایم. پس برای رفع نیاز مردم و خودمان باید به کار خود تکیه کنیم و اگر میخواهیم همیشه بهعنوان بانک سبز کشاورزی مطرح باشیم باید همواره مدیریت جهادی سرلوحه کارمان باشد.
در اصل کار بانک، کار دولتی نیست که بتوانیم از منابع دولت استفاده کنیم؛ به عبارتی بانکدار به خودش متکی است و این باید بهعنوان سیاست اصولی بانک کشاورزی مد نظر قرارگیرد. بر این اساس استفاده از منابع بانک مرکزی جایز نیست.
برای من خلاقیت همکاران بسیار مهم است، زیرا ما باید به دنبال تغییر مثبت باشیم. باید مرتب بررسی کنیم، بیندیشیم، رو به جلو نگاه کرده و خود را با برترینها مقایسه کنیم؛ نباید پسرفت داشته باشیم. اگر روزی رئیس یک شعبه شهری، شعبه خودش را با یک شعبه روستایی مقایسه کند، پسرفت داشته و به عقب نگاه میکند.
افتخار ما در بانک کشاورزی این است که شعب شهری را برای کمک به تولید، تجهیز میکنیم. سالهای سال است که این کار را انجام دادهایم و در مورد این مسئله نباید کوچکترین شبههای وجود داشته باشد؛ زیرا بیش از ۵۰درصد از منابعی که تسهیلات دادهایم از شعب شهری جمع آوری میشود. ان شاءلله با کمک همکاران بانک کشاورزی، این تلاش فکورانه پایدارتر تداوم یابد.
بانک کشاورزی تسهیل کننده جریان منابع مالی داخلی، خارجی و بخش کشاورزی با استفاده از نهادسازی و شناسایی نیازها و فرصتهای سرمایه گذاری بخش کشاورزی است.
یکی دیگر از افتخارات ما این است که بخش بین الملل بانک کشاورزی به ۱۳بانک دیگر در کل کشور خدمات ارائه میدهد. استراتژی ما این است که بتوانیم بخش ارزی مراکز استانهایی مثل بوشهر که محل گمرکهای بزرگ است را تقویت کنیم. خوشبختانه چند روزی است که بخش ارزی در شعبه بوشهر راه اندازی شده است. دوستان ما در این بخش باید دقت بالایی داشته باشند و با بزرگان خود مشورت کنند. این بخش بسیار مهم و پر ریسک است. باید توانایی پذیرش ریسک را داشته باشید و هر کس به اندازه توانش ریسک پذیر باشد. این توان میتواند دانش، سرمایه انسانی یا ابزار باشد. دوستان بخش ارزی باید خودشان را با دانش توانمند کرده و ارتقا دهند. هر پروژه جدید در بخش ارزی یک موضوع جدید و یک تجربه جدید است. کسانی هستند که بعد از ۳۰سال خدمت در بخش ارزی بانک و پس از بازنشستگی متوجه میشوند که هنوز چیزهایی هست که یاد نگرفتهاند. بخش ارزی فقط متاثر از تغییرات اقتصادی ایران نیست بلکه به تغییرات اقتصادی دنیا متکی است. بعد از وقوع تحریمها دوستان با مشکلات بسیار کارهای بین الملل را انجام میدهند.
نکته مهم دیگر آن است که برای سرمایه گذاری باید مطالعه داشته باشید و سرمایه گذاری بدون مطالعه به ویژه در بخش کشاوزی مفهومی ندارد.
توسعه گلخانه و سردخانه، پرورش ماهی در قفس، شناورهای صیادی، توسعه نخلستانها و صنایع وابسته همه ارزشمند هستند. نباید به کسی که متقاضی تسهیلات برای سرمایه گذاری با تکنولوژی ده سال گذشته است، وام پرداخت کنید. ببینید تکنولوژی روز دنیا چه چیزی است؟ زیرا ۱۰سال آینده این تکنولوژی از مسیر خارج میشود. پس کارشناسان کشاورزی باید به آخرین اطلاعات رشته خود اشراف داشته باشند تا بتوانند به سرمایه گذار در اخذ بهترین تصمیم مشاوره دهند.
همکاران ما باید دنبال دانش باشند نه دنبال مدرک. متاسفانه اتفاق بد سیستم اداری این است که همه به دنبال مدرک هستند. در شرایط فعلی یک کارشناس با تجربه از یک دکترای کم سواد درآمدش بیشتر است. دنبال کارهای فنی، علمی و تحقیق باشید. اگر بخواهید بعد از بازنشستگی به فعالیت خود ادامه دهید، همین تجربهها به شما کمک میکند نه مدرکتان؛ زیرا به داشتههایتان توجه خواهد شد. از شما میپرسند چه میدانید؟ چه کردهاید و چند پروژه را به سرانجام رساندهاید؟
وقتی ما در مورد دانش کارشناسان صحبت میکنیم، خود به خود ادبیات توسعه غالب میشود. باید توسعه معیار باشیم. دنیا در حال تغییراست و ما هم باید به دنبال تغییر باشیم. اگر از تغییر عقب بمانیم، فاتحهمان خوانده است. این تفکر باید هم در شعب شهری و هم در شعب روستایی نهادینه شود. نباید شعب روستایی فکر کنند که فقط باید وام پرداخت کنند و شعب شهری گمان برند که تنها باید تجهیز منابع انجام دهند. همه در یک کشتی نشستهایم و باید ادبیات یکسانی داشته باشیم.
باید به مشتری توجه و او را تکریم کنیم. مشتری باید بداند ما چه میکنیم و در چه جایگاهی قرار داریم تا به ما اعتماد کرده و به حرفمان توجه کند. اگر خدماتمان را با تسهیلات تلفیق کنیم، از همه بانکها متمایز خواهیم شد، زیرا خدمات ما را هیچ بانکی ندارد و ما از نظر سخت افزار و نرم افزار حرف برای گفتن داشته و داریم. در نظر داریم با برنامه ریزی لازم هزینههای ارائه خدمات بانکی بهصورت مکانیزه و بدون چانه زدن با مشتری کسر شود. بر این اساس به دنبال آن هستیم که به کمک شما و مشتریان و با برنامههای عملی سطح رضایت ایشان را بالا ببریم. قطعا اولین مشتری ما خود شما هستید، من این موضوع را با هیئتمدیره بانک و مدیران استانها مطرح کردهام که تا آنجا که امکان دارد و قانون اجازه میدهد مشکلات کارکنان را حل کنند تا بتوانیم مشتری مداری را از طریق این کارکنان انجام دهیم.
نکته دیگر آن است که درصدد ایجاد مرکز مشاوره سرمایه گذاری هستیم و خود اتکایی بانک نیز مد نظر است. برای پاسخگویی به نیاز مشتری داخلی و خارجی، باید خوداتکا بوده و به دنبال منابع جدید باشیم. از این رو ما بهعنوان هیئتمدیره به دنبال جذب سرمایه هستیم و شما هم بهعنوان فرمانده گردانهای رزمی به دنبال تجهیز منابع باشید.