سیاست ما، ارتقای بهرهوری کل عوامل تولید است
امروز در مقطعی قرار داریم که آب، بهایی به اندازه طلا دارد. نزولات آسمانی کاهش پیدا کرده، جمعیت کشور اضافه شده و الگوی مصرف هم متحول شده است. به همین دلیل فرهنگ مدیریت مصرف در جامعه مورد توجه و چالش قرار گرفته است.
ما باید فرهنگ مدیریت مصرف را بهینه کنیم تا بتوانیم مملکت را از بحران آب نجات دهیم و با توجه به سرمایه گذاریهای در پروژههای دانش بنیان دولت تدبیر و امید میتوان با ترویج تفکر و مدیریت جهادی وضع را بهبود داد.
سرلوحة کار ما در بانک کشاورزی سیاستی است که از طرف نظام جمهوری اسلامی ایران و از طریق وزارت جهاد کشاورزی به ما ابلاغ شده است. این سیاست، ارتقای بهرهوری کل عوامل تولید با تاکید بر عامل سرمایه بهعنوان منبع مهم رشد اقتصادی و توجه خاص به ارتقای بهرهوری در حوزههای آب و انرژی است.
تحقیقات دانشگاهی حاکی از آن است،کشت محصولات زراعی و باغی بیشترین سطح انرژی را در بخش آبیاری به خود اختصاص داده است.به همین دلیل بحث کاهش میزان انرژی مصرفی آب در بخش زراعت و باغبانی و سایر واحدهای تولیدی بهعنوان یک شاخص مهم در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی قرار گرفته است.
بانک کشاورزی در راستای تحقق این سیاست و تخصص بهینه عامل سرمایه و تأمین مالی، طرحهای مرتبط با موضوع آب را با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و همچنین با استفاده از سایر ظرفیتهای قانونی اجرا و برنامههای اجرایی با اولویتهای زیر تدوین کرده که با استفاده از این برنامهها توانستهایم برای بالا رفتن بهرهوری آب قدمهایی بر داریم.طرحهایی که ما برای بهرهوری در آب بهکارگرفته ایم از این قرار است:
طرح های استحصال و انتقال آب
طرحهای بهرهبرداری از آبهای غیر متعارف و باز چرخانی آب
طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری
طرحهای روشهای نوین آبیاری تحت فشار
طرحهای کشتهای متراکم گلخانهای که الان خوشبختانه صندوق توسعه ملی هم در این رابطه قدم برداشته و اعتبارات خوبی را به این موضوع تخصیص داده
طرحهای احداث شبکههای آبیاری و زهکشی
طرحهای تسطیح و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی
طرحهای پوشش و لولهگذاری انهار کشاورزی. (امروز با خانم ابتکار صحبت میکردیم؛ جزو بحثهای بود که بسیار مهم بود موضوع بهینه کردن روشهای سنتی یکی از طرحهایی است که در دستور کار بانک کشاورزی بود)
طرحهای تغییر الگوی کشت با رویکرد کاشت گیاهان کم مصرف و مقاوم به خشکی با توجه به اقلیم منطقه
طرحهای احداث استخرهای ذخیره و تنظیمی برای افزایش کارایی آب و کاهش تلفات آبیاری
طرحهای ساماندهی نظام آبیاری و بهرهبرداری مطلوب و بهینه از منابع آب در مراحل مختلف و نظام بهرهبرداری از آب و خاک و آبیاری و کشاورزی کشور.
ما به خاطر اینکه این طرحها اولویت داشتند و بهعنوان یکی از طرحهای موثر در پیشبرد اهداف و سیاست نظام بهشمار میآیند، در بانک کشاورزی سعی کردیم خارج از ضوابط سایر تسهیلات مساعدتها و اختیارات بیشتری را در تصویب تسهیلات منظور کنیم.
اولین مصوبه بانک کشاورزی، افزایش حدنصاب تصویب تسهیلات تا دو برابر حد مجاز تصویب تسهیلات به مدیریت شعب بانک در استانها است. یعنی در هر طرحی هر چقدر در اختیار دارند در طرحهای مربوط به بهرهوری آب دو برابر این اختیار را به مدیریتها تفویض کردیم.
نکته دیگر؛ افزایش سقف ضمانتی پرداخت تسهیلات و افزایش ضریب توثیق اراضی مشاع به 90 درصد همانند اراضی ششدانگ است. یکی از مسائلی که سابق در راهاندازی طرحهای بزرگ آب و خاک وجود داشت موضوع توثیق اراضی مشاع بود که بانک کشاورزی با مشورتهای کارشناسی که به خاطر راهاندازی و پیشبرد این اهداف انجام داد، این اختیار هم به مدیریتها استانها تفویض شد.
تسریع و آسان کردن روند بررسی عقد قرارداد و این طرحها از دیگر اقدامات بانک کشاورزی است.
به هر حال، بانک کشاورزی همواره مجری سیاستهای کشاورزی کشور از لحاظ تأمین اعتباری بوده است که در اجرای منویات مقام معظم رهبری و تأکید ریاست محترم جمهور، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و تدوین و اجرای برنامههای ملی و ظرفیتهای قانونی؛ امیدواری بر آن است که خدمات و فعالیتهای بانک کشاورزی ایران در زمینه تأمین مالی و اعتباری لازم برای اجرای مرتبط با موضوع آب کشور بیش از پیش افزایش یابد و این بانک بتواند دوش به دوش و همگام با فعالیت سایر نهادها و مؤسسات مالی و اعتباری و با الهام از اصل انقلاب بیش از پیش در خدمت کشاورزان و روستاییان کشور انجام وظیفه کند.
ما بهعنوان همکاران، یاران و سربازان این مردم در بانک کشاورزی قدمهایی را برای اجرای سیاستهای نظام برمیداریم.اما باید دولت محترم به مجمع عمومی بانک اختیار تام بیشتری بدهد که مصوبه این مجمع برای هیئتمدیره حکم قانون را داشته باشد و ما بتوانیم با استفاده از اختیارات مجمع اختیارات بیشتری را اعمال کنیم و با سرعت بیشتری به مردم خدمات ارائه کنیم..