چشم انداز و اهدف آپراکا با توسعه ارتباط بین اعضا محقق می شود
در این همایش، موضوعات، مسائل و تجارب مختلفی توسط سخنرانان به اشتراک گذاشته میشود و مطمئنم این سخنرانیها، فرصت مناسبی برای مبادلۀ اطلاعات و دانش تخصصی میان تمام مهمانان فراهم خواهد کرد.
توانمندسازی مالی زنان روستایی یکی از اقدامهای خیر و بابرکتی است که آثار مثبت آن بسیار فراتر از بخش کشاورزی و روستایی است. پروفسور آمارتیاسن، اقتصاددان برندۀ جایزۀ نوبل و نویسندۀ کتاب “Development as Freedom” ، توانمندسازی زنان روستایی را یکی از شاخصهای اصلی توسعهیافتگی کشورها برشمرده است.
همگی میدانیم طی دههای که میانۀ آن را پشت سر گذاشتهایم، یعنی طی سالهای 2020 - 2010 میلادی روندهای اساسی، تاثیری چشمگیر بر تولیدات کشاورزی و بهتبع آن تولید مواد غذایی گذاشته و خواهد گذاشت. به همین دلیل بخش کشاورزی در اکثر کشورهای عضو آپراکا با چالشهای متعددی روبهرو است. چالشهایی مانند نرخ بالای رشد جمعیت در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعهیافته، فشارهای قابل ملاحظه بر منابع طبیعی مانند منابع آبی، زمین، جنگل و همچنین بحرانهای اقتصادی و مالی سالهای اخیر که تاثیر زیادی بر قیمت تمامشدۀ محصولات کشاورزی و غذایی گذاشته است.
از آنجا که یکی از اهداف مهم آپراکا توسعۀ همکاری در حوزۀ برنامهریزی و توسعۀ بخش روستایی و کشاورزی است، برقراری رابطۀ نظاممند بین اعضا در تبادل اطلاعات با هدف ارائه بستۀ جامع خدماتی مالی و غیرمالی به زیربخشهای کشاورزی بهصورتی پایدار، برای فائق آمدن بر این چالشها، از اهمیت زیادی برخوردار است.
باید گفت برگزاری این همایش فرصتی فراهم میکند تا اعضای خانوادۀ بزرگ آپراکا بهصورتی نظاممند و از ابعاد مختلف با چالشهای مورد اشاره و روندهای موثر بیشتر آشنا شوند. همچنین باید بر این نکته تاکید کرد که برای افزایش آمادگی مقابله با این روندها، پیشبینی دقیق نرخ رشد جمعیت، شهرنشینی و مهاجرت به شهرها، تغییر الگوی اقلیمی و انتخاب مناسب راهبردهای توسعۀ روستایی و تامین مالی اثربخش از سوی اعضای آپراکا بسیار حائز اهمیت و سرنوشتساز خواهد بود.
امیدوارم با من هم عقیده باشید که موضوع انتقال دانش و تشویق کشورهای عضو آپراکا به انجام تعامل بیشتر با یکدیگر در زمینۀ تامین مالی روستایی و فراگیر کردن امکان انجام اینگونه مطالعات بین اعضا، یکی از دیگر اهداف آپراکاست و این هدف تنها از طریق توسعة ارتباط بین اعضا میسر میشود، زیرا اینگونه همکاریها در نهایت به آنچه در چشمانداز و بیانیۀ ماموریت آپراکا آمده است، منجر خواهد شد.
همانطور که میدانیم در محیط کسبوکار کنونی، بیش از هر دوره و زمان دیگری، تنها چیزی که ثابت و پایدار مانده است همان پدیدۀ «تغییر» است. در سالهای اخیر ظهور تحولاتی مانند تغییر در ماهیت کسبوکار، رقابت، سرمایههای انسانی، توانمندیهای کشورها، مشتریان و... موضوع تغییر را به امری اجتنابناپذیر برای سازمانها بدل کرده است.
تحت این شرایط، موفقیت سازمانها و بنگاههای اقتصادی مرهون آگاهی و توجه مدیران و کارکنان به شرایط داخلی و محیطی، نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدها و نهایتا آمادهکردن سازمان برای رشد و تعالی است. بانک بهعنوان یک نهاد مالی تاثیرگذار بیش از هر سازمان دیگری نیازمند به این آگاهی و توجه است. از یک سو مشتریان بانکها اعم از مشتریان حقیقی و شرکتی در مسیر رشد و تعالی خود سخت وابسته به خدمات متنوع و پیشرفته پولی و بانکی هستند و بنابراین میزان توانایی بانکها در اشراف به این نیازها و برآوردهکردن آنها بیانگر قدرت رقابتی آنهاست. از طرف دیگر رشد سریع فناوریهای بانکی و اطلاعاتی فرصت مناسبی به بانکها برای انجام وظایفشان میدهد.
بانک کشاورزی ایران بهعنوان یک بانک تخصصی که تجربه و سابقۀ طولانی در خدمترسانی به مشتریان داشته است، بهعنوان بزرگترین نهاد تامین مالی بخش کشاورزی در کشور شناخته میشود. این بانک در سال 1312 (1933 میلادی) تاسیس شده و از همان بدو تاسیس، هدف اصلی بانک، تامین مالی بخش کشاورزی بهویژه در مناطق روستایی بوده است. با توجه به فراوانی جمعیت کشاورزان، سهم اشتغال در بخش کشاورزی و نقش و اهمیت محصولات کشاورزی در تغذیه و تامین سبد غذایی مردم ایران، بانک کشاورزی بهعنوان یکی از مهمترین موسسات مالی دولتی همواره در کانون توجهات دولت و نهادهای حاکمیتی قرار داشته است. در این 82سال، همواره سهم بانک از تامین مالی بخش کشاورزی بیش از 50درصد بوده و این گویای کمکهای شایان توجه بانک کشاورزی است.
مهمانان محترم، بانک کشاورزی در راستای دستیابی به اهداف خود، برنامههای ویژهای را برای حمایت از فعالیتهای اقتصادی خرد اجرا کرده است که از آن جمله میتوان به فعالیتهای بانک برای توانمندسازی زنان و ارائه خدمات و تسهیلات ویژه به بانوان اشاره کرد. بانک از طریق ارائه خدمات ویژه به بانوان تلاش کرده است تا آنها را در استفاده از خدمات نوین بانکی و تسهیلات ویژه به سمت اشتغال هدایت کند. تحقیقات انجام شده در بانک کشاورزی دربارۀ میزان اثربخشی این تسهیلات نشان داده است که تسهیلات یادشده در ایجاد شغل برای زنان و بهبود وضعیت اقتصادی ایشان بهویژه زنان روستایی نقش مثبتی داشته است.
زنان بهعنوان نیمی از سرمایۀ انسانی در جامعه، نهتنها موضوع و هدف هر برنامۀ توسعهای بهشمار میروند بلکه عامل تقویتکنندۀ موثری در پیشبرد اهداف توسعۀ اقتصادی و اجتماعی هستند. از اینرو برنامهریزی برای حضور فعال این سرمایۀ مهم انسانی و بهرهبرداری مطلوب جامعه از توانایی آنها، هم نیل به اهداف توسعۀ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی را ممکن و آسانتر میکند و هم بر تحقق اهداف مربوط به توزیع عادلانۀ درآمدها و ارتقای سطح رفاه خانوادهها تاثیر مثبت زیادی بر جای خواهد گذاشت. بانک کشاورزی با عنایت به این مهم و بنا به رسالت خود، طرح ها و برنامههای گوناگونی برای کاهش فقر، بهبود وضعیت اقتصادی و خدماترسانی مطلوبتر به زنان در زمینههای مالی، اعتباری و بانکی اجرا کرده که نتیجۀ آنها جذب تعداد زیادی از بانوان سرمایهگذار در کشور طی سالهای اخیر بوده است که در آینده نیز این روندهای حمایتی با شتاب بیشتری همراه خواهد شد.